MINDX Mampu Kurangkan Impak Psikologi Semasa Pandemik Covid-19 – MBJ

Hasni Mohammad menandatangani plak perasmian selepas tinjauan ke Klinik Kaunseling Mind-X di Pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) Daerah Segamat, di sini semalam. – Foto Muhammad Aidil Hussain/ MEDKOM

SEGAMAT, 2 Ogos: Program perkhidmatan psikologi dan kaunseling secara dalam talian atau Mindx mampu mengurangkan impak psikologi atau kesihatan mental terhadap rakyat di negeri ini.

YAB Menteri Besar Johor, Dato’ Haji Hasni Mohammad berkata, program tersebut turut diyakini mampu memperkasakan pengurusan pandemik secara menyeluruh di negeri ini.

“Lebih-lebih lagi kepada mereka yang terkesan dalam tempoh pandemik COVID-19 ini. Mereka memerlukan sokongan dalam segenap aspek.

“Kesihatan mental adalah sama pentingnya dengan kesihatan fizikal. Justeru, langkah pencegahan pada peringkat awal amat perlu dilaksanakan bagi mengatasi masalah tekanan dan trauma pesakit,” katanya di Pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) Bandar Segamat, di sini semalam.

Yang turut hadir, Setiausaha Bahagian Pengurusan Sumber Manusia Kerajaan Negeri Johor, Haji Hasrin Kamal Hashim dan Ketua Pegawai Eksekutif YPKDT, Nurul Naqiah Fadzil.

Hasni Mohammad melakukan ujian psikometrik melalui laman web www.mindx.my ketika tinjauan ke Klinik Kaunseling Mind-X di Pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) Daerah Segamat, di sini semalam. – Foto Muhammad Aidil Hussain/ MEDKOM
Hasni Mohammad meninjau bilik kaunseling yang terdapat di Klinik Kaunseling Mind-X di Pejabat Yayasan Pembangunan Keluarga Darul Ta’zim (YPKDT) Daerah Segamat, di sini semalam. – Foto Muhammad Aidil Hussain/ MEDKOM

Perkhidmatan Kaunseling dan Psikologi Negeri Johor merupakan salah satu inisiatif yang diumumkan oleh YAB Menteri Besar dalam Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) Ihsan Johor 3.0.

Dengan peruntukan sebanyak RM1 juta, program tersebut dijangka dapat memberi manfaat kepada lebih 10,000 rakyat yang terkesan akibat pandemik COVID-19 dan memerlukan sokongan psikologi dan kaunseling.

Terdapat enam program yang dilaksanakan di bawah inisiatif ini, antaranya sesi kaunseling dalam talian, webinar, klinik kaunseling, pasukan bergerak kaunselor Johor dan kumpulan sokongan.

Orang ramai yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang program berkenaan boleh melayari laman web www.mindx.my. – Makmur Johor.

This post was published by makmurjohor.com


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *