Program Denai Sungai Kebangsaan Usaha Terbaik Jaga Kelestarian Sungai

Hasni Mohammad meninjau kawasan sekitar Sungai Kim Kim semasa menghadiri program Gotong Royong Sayangi Kim Kim sempena Sambutan HAS 2021 di Sungai Kim Kim, Jalan Keluli 10, di sini, hari ini. Hadir sama, EXCO Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar Negeri Johor, Datuk Samsolbari Jamali dan Ketua Setiausaha KASA, Dato Seri Ir. Dr. Zaini Ujang. – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

PASIR GUDANG, 20 Mac: Kerajaan Negeri Johor menyokong sepenuhnya Program Denai Sungai Kebangsaan dalam usaha menjaga kelestarian alam sekitar dan sungai-sungai di negeri ini.

Menteri Besar Johor, YAB Datuk Haji Hasni Mohammad berkata, seperti  sedia maklum Sungai Kim Kim sebelum ini pernah mencetuskan kontroversi apabila berlakunya pencemaran yang menjejaskan kesihatan penduduk setempat pada Mac 2019.

”Program sebegini cukup bermakna kepada kita. Ia juga sebagai peringatan kepada semua pihak bahawa kerajaan amat serius untuk memastikan bahawa setiap individu dalam komuniti perlu bertanggungjawab terhadap sungai-sungai ini.

”Saya amat yakin dan percaya dengan adanya Program Denai Sungai Kebangsaan ini merupakan satu langkah menjadikan kawasan sepanjang Sungai Kim Kim sebagai kawasan yang terjaga dan terkawal,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pada Program Gotong-Royong Sayangi Kim Kim sempena Sambutan Hari Air Sedunia 2021 (HAS 2021) di Sungai Kim Kim, Jalan Keluli 10, di sini hari ini.

Hasni Mohammad menyertai program gotong-royong membersihkan kawasan dan menanam pokok di Sungai Kim Kim pada Program Gotong Royong Sayangi Kim Kim sempena Sambutan HAS 2021 di Sungai Kim Kim, Jalan Keluli 10, di sini, hari ini. – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

Hasni Mohammad meninjau kawasan sekitar Sungai Kim Kim semasa menghadiri program Gotong Royong Sayangi Kim Kim di sini, hari ini. – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

Lebih 400 sukarelawan terdiri daripada penjawat awam, pelajar dan penduduk setempat menyertai program gotong-royong membersihkan kawasan dan menanam pokok di Sungai Kim Kim sempena Sambutan HAS 2021 di Sungai Kim Kim, di sini, hari ini. – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM
Petugas Jabatan Alam Sekitar membuat ujian parameter in-situ untuk menentukan kualiti air di Sungai Kim Kim, Jalan Keluli 10, Pasir Gudang, Johor. – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

Yang turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Kemajuan Luar Bandar Negeri Johor, YB Datuk Samsolbari Jamali dan Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA), Dato’ Seri Ir. Dr. Zaini Ujang.

Terdahulu, YAB Menteri Besar Johor menyertai program gotong-royong membersihkan kawasan dan menanam pokok di Sungai Kim Kim yang turut disertai lebih 400 sukarelawan terdiri daripada penjawat awam, pelajar dan penduduk setempat.

Program Denai Sungai Kebangsaan merupakan sebuah program di bawah KASA yang melibatkan semua pihak, khususnya komuniti dalam menjaga kawasan di sekitar sungai di seluruh negara, termasuk sungai-sungai yang tercemar di negeri ini.

YAB Menteri Besar menambah, Kerajaan Negeri Johor sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak termasuk jabatan yang terlibat dalam memastikan kelestarian alam sekitar khususnya sungai-sungai di negeri ini.

”Kita (Kerajaan Negeri Johor) juga tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang tidak bertanggungjawab mencemarkan sungai di negeri ini,” katanya. – Makmur Johor

This post was published by makmurjohor.com


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *