Johor Beri Jaminan Penerima Vaksin Ikut Senarai Ditetapkan KKM

Datuk Hasni Mohammad pada sidang media Program Imunisasi COVID-19 Peringkat Negeri Johor di Dewan Muafakat Johor, Taman Adda di Johor Bahru, Johor – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

JOHOR BAHRU, 1 Mac: Kerajaan Negeri Johor memberi jaminan bahawa penerima vaksin Program Imunisasi COVID-19 Peringkat Negeri Johor yang bermula hari ini akan mengikut senarai yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menteri Besar Johor, YAB Datuk Haji Hasni Mohammad berkata, senarai penerima vaksin yang disediakan Kerajaan Negeri Johor sebelum ini perlu dikemukakan kepada KKM.

”Pelbagai proses dan kaedah dijalankan bagi memastikan penerima vaksin pertama ini benar-benar daripada petugas barisan hadapan, sama ada daripada KKM dan bukan KKM,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Program Imunisasi COVID-19 Peringkat Negeri Johor di Dewan Muafakat Johor di Taman Adda, di sini hari ini.

Petugas-petugas Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) sedang mengendalikan vaksin Pfizer-BioNTech di Pusat Pemberian Vaksin Johor Bahru di Dewan Muafakat Johor, Taman Adda di Johor Bahru, Johor – Foto Muhammad Razif Razali/ MEDKOM

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan berkaitan dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan terdapat individu lain selain daripada petugas barisan hadapan dimasukkan dalam senarai penerima vaksin bagi fasa pertama.

Terdahulu, YAB Menteri Besar menjadi individu pertama menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNTech diikuti ketua-ketua jabatan pelbagai agensi barisan hadapan di negeri ini, termasuk Ketua Polis Johor, Dato’ Ayob Mydin Pitchay dan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri Johor, Datuk Yahaya Madis.

Yang turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Dato’ Haji Azmi Rohani; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri Johor, YB Tuan Vidyananthan a/l Ramanadhan, Barisan Exco dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Johor, Dato’ Dr. Aman Rabu.

Sementara itu, YAB Menteri Besar berkata, seramai 35,100 petugas barisan hadapan di Johor akan menerima vaksin COVID-19 fasa pertama program itu.

“Bilangan barisan hadapan yang akan diberi suntikan vaksin pada fasa pertama ini adalah seramai 35,100 orang berdasarkan dua dos setiap orang.

“Namun, jumlah barisan hadapan di Johor adalah seramai 41,034 orang dan terdapat kekurangan 5,934 orang. Bagaimanapun, baki barisan hadapan ini akan menerima vaksin pada fasa kedua nanti,” katanya. – Makmur Johor

This post was published by makmurjohor.com


Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *